От 300 до 500 лв. глоба за пушене на забранено място

От 300 до 500 лв. глоба за пушене на забранено място
При повторно нарушение санкцията ще скача до 1000 лв. Снимка: dailytelegraph.com.au
A A+ A++ A

Между 300 и 500 лв. ще е глобата за пушач, запалил цигара на забранено място според промените в Закона за здравето, които въвеждат тотална забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Забраната влиза в сила от 1 юни, гласуваха на първо четене депутатите в сряда. При повторно нарушение санкцията ще скача до 1000 лв., пише вестник „24 часа“.

За съпоставка в съседна Турция, където ветото отдавна действа, глобата е 70 лири (лева).

Ако собствениците на заведения разрешат да се пуши, ще плащат до 5000 лв. глоба при първо и до 10 000 лв. при второ нарушение.

„Забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места няма алтернатива и всички съображения извън здравето трябва да останат на заден план“, коментира д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента пред агенция „Фокус“.

Според нея това е забрана, която трудно се налага, но ако досега сме се съобразявали с икономическите аргументи, които са краткосрочни, вече трябва дългосрочно да се заложи на инвестицията в здравето на хората.

„Има въведени по-строги наказания и за пушачите, и за собствениците на заведения, които нарушат забраната“, уточни Дариткова.

По думите й ще има прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото стана ясно, че има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на пушенето на работните места.

„Това е пропуск на вносителите и ще го коригираме на всяка цена, защото логиката на законопроекта е да се забрани пушенето в закрити обществени помещения и още повече на работното място“, каза Дариткова.

Тя посочи, че инвестицията в профилактика и превенция е от изключително значение за обществото и забраната е крачка в тази посока.

#пушене #Закона за здравето #промени #глоба #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »