В 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник.

В 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник.
A A+ A++ A

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници, предаде Нова тв. В големите градове, обаче битката за най-малките ученици продължава. 

Почти 65 хиляди деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг. И тази година най-много първокласници има в София - малко над десет хиляди. Във Видин обаче броят на децата е с 16 пъти по-малък - едва 678 деца.

Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник. В същото време други училища не могат да смогнат да приемат всичките си кандидати.

Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище - едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици, капацитетът на сградата вече е на изчерпване.

Наложило се дори кабинетът на директора да се преврърне в класна стая за нови 27 първокласници. С тази реконструкция се решава проблемът с липсата на класни стаи. Но повечето ученици означават и повече учители, подсигуряване на столово хранене, както и нормални условия за спорт. От есента ще бъдат назначени нови 8 начални учители и възпитатели. Ще се направи график, така че всички деца да могат да ползват физкултурните салони на училището.


#първокласници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »