Хванаха търговци на месо, източили 1,5 млн. лв.

Хванаха търговци на месо, източили 1,5 млн. лв.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спецпрокурори и експерти от НАП разкриха търговци на месо, ощетили бюджета с близо 1,5 милиона лева.

Акцията за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на корпоративен данък от търговия с месо и източване на ДДС е реалзирана в четвъртък в София и страната.

Според събраните до този момент доказателства групата е ощетила държавния бюджет с близо 1,5 млн. лв.

За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци. „Кухите“ фирми са издавали документи на реални търговци на месо, с което те фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната корпоративен данък.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.

След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и страната. Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. компютърни конфигурации и документация на „липсващи“ и „буферни“ търговци.

Извършват се разпити на свидетели, назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Уточняват се и нанесените щети на държавата.
Предстои повдигане на обвинения.

#търговци #месо #бюджет #фирми #документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »