Подобряват се условията за правене на бизнес в страната

Подобряват се условията за правене на бизнес в страната
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общият показател на бизнес климата в страната през август се повишава с 1,3 пункта спрямо предходния месец юли. Това се дължи на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

Поради очакванията за подобряване на състоянието на предприятията бизнес климатът в промишлеността се повишава с 2,1 пункта. Предприемачите от този сектор посочват, че настоящата производствена активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла. Същевременно през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”, който измества на трето място фактора „недостатъчно търсене от страната”.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Без промяна остават условията за правене на бизнес в строителството. Според оценките на строителните предприемачи настоящата строителна активност се запазва, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, макар през последния месец да е регистрирано намаление на неблагоприятното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Повече по темата четете на еcon.bg.

#бизнес климат #строителство #промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"