Българите арестувани заради фургона-ковчег може да получат 16 г. затвор

Българите арестувани заради  фургона-ковчег може да получат 16 г. затвор
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В събота унгарският съд удължи ареста на заподозрените трима български граждани и един афганистанец с унгарски документи за самоличност. Други четирима остават извън затвора. Има заповед за арест и на още един заподозрян, който още не е заловен. 

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Светла Кьосева. Присъдата, която могат да получат сънародниците ни е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, тя може да достигне 16 години лишаване от свобода. 

Няма точни сведения как е разкрита групата, в чиито камион бяха открити с 71 мъртви мигранти, допълни тя. Все още няма обвинение в убийство към задържаните за трафик на хора, нечовешко отношение и организирана престъпност българи.  Самоличността им няма да бъде оповестена, докато трае следствието.

Пред съда четиримата мъже заявиха, че не са извършили никакво престъпление и са обвинени несправедливо.

В петък в унгарският парламент са внесени предложения за поправки в 13 закона. Някои от поправките изискват гласовете на 2/3 от депутатите. Ако те бъдат одобрени, ще дадат възможност за обявяване на извънредно положение край южната граница на страната.  

От средата на септември унгарските гранични полицаи ще могат да пазят границата и оградата  и с употребата на огнестрелно оръжие. Ще могат да се използват още кучета, халосни патрони, сълзотворен газ и мрежи за залавяне на мигрантите. Полицията ще бъде упълномощена да извършва проверки и без специално разрешение, ако подозира, че в тях се крият бежанци.

Близо до границата правителството ще построи лагери, които могат да бъдат напуснати само в посока Сърбия. По-рано днес беше обявено и предсрочното завършване на оградата по границата на страната със Сърбия.

След случая с камиона – ковчег в Европа са били разкрити няколко подобни случая. В петък в Австрия е бил открит камион с 24 мигранти, сред които 3 в много тежко състояние.

В Унгария е заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са 4-ма румънски граждани.

#ограда #Унгария #камион #фургон #бежанци #мигранти #Сърбия #законодателство #законодателство на ЕС #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »