Могерини: Балканите трябва да се откажат от съперничеството

Могерини: Балканите трябва да се откажат от съперничеството
Федерика Могерини Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Интеграцията на страните от Югоизточна Европа е от голямо значение за ЕС и Балканите. За да се получи това националните правителства трябва да се откажат от съперничеството и да се концентрират върху сътрудничеството и по-нататъшното си приближаване към ЕС.

Това заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини в авторски текст за виенското издание „Щандарт“, цитирано от МИА. Тя допълва, че последният кръг в диалога между Сърбия и Косово в Брюксел ще бъде основополагащ за отношенията между двете държави и ще отправи силен сигнал към целия регион.

„Страните от Западните Балкани, които имат ясна европейска перспектива, са най-близо до Европа и това е не само заради география им, а и заради ценностите и целите им. Гражданите от региона се стремят към по-добри социално-икономически условия, по-здрава правова държава и по-добра връзка на страните им със съседните им държави, както и с ЕС“, казва още Могерини.

Тя допълни, че от началото на годината се забелязва подобрение в Босна и Херцеговина и Македония, а прогресът по отношение на диалога между Белград и Прищина показва, че държавите е движат в правилната посока.

„ЕС е подготвен и в бъдеще да поддържа договорите, които допринасят за решаването на съществуващите конфликти в региона, но за това е необходимо да има политическа воля в столиците на съответните държави.“


#Могерини #Балкани #страни #Федерика Могерини #Босна и Херцеговина #Македония #Прищина #Белград #Югоизточна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »