Меркел и Рахой искат по-справедливо разпределение на бежанците в ЕС

Меркел и Рахой искат по-справедливо разпределение на бежанците в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой призоваха ЕК да даде предложения за справяне с емигрантската криза на континента.

„Има две неща, които трябва ясно да обявим – ЕК трябва да определи кои са сигурните страни на произход... и трябва да работим към съгласуване в бъдеще“, каза Рахой по време на съвместна пресконференция с Меркел в Берлин, цитиран от агенция Ройтерс.

„Това, което виждаме сега, е най-голямото предизвикателство за Европа през следващите години. Не се съмнявам в това“, каза той цитиран от АФП.

Меркел и Рахой се обединиха и около това, че страните-членки на ЕС трябва да опростят процедурите за обработка на документи на емигранти от страни с войни и крайна бедност. 

Германският канцлер призова други страни от ЕС да приемат повече емигранти, особено от Сирия. Тя допълни също, че сирийци „които пристигат в Германия имат големия шанс да получат убежище и статут на бежанци, напуснали гражданска война“.

„Като се има предвид ситуацията в Сирия това не би трябвало да е изненада и да се случва по подобен начин във всяка европейска страна“, каза още тя.

Миналата седмица, Германия представи план от десет точки за справяне с бежанската криза. Насрочена беше и извънредна среща на външните министри на ЕС. Тя ще се проведе на 14 септември в Брюксел, а междувременно разговорите по темата на високо равнище продължават. 

#Брюксел #войни #крайна бедност #мерки #ЕК #изненада #произход #статут #Ангела Меркел #мигранти #криза #бежанци #Сирия #ЕС #Меркел #Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"