Ивица Дачич: Сърбия не може сама да се справи с бежанците

Ивица Дачич: Сърбия не може сама да се справи с бежанците
Ивица Дачич Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва ясно да определи политиката си по отношение на бежанците, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич на пресконференция.

„Въпросът къде да бъдат връщани се поставя, защото ЕС няма единна политика“, смята Дачич. Според него несъгласуваността на правилата в ЕС относно имигрантите е довела дотам, че всяка стана решава този проблем по свой начин.

„Ако някой не ги регистрира, това означава, че имигрантите няма да бъдат връщани там. Значи ли тогава, че и ние не трябва да никого да регистрираме? Това ли е сигналът от ЕС? Тогава при нас ще бъде хаос“, отбеляза Дачич. Той съобщи също, че в този петък и събота ще се проведе среща на външните министри на ЕС по въпросите на имиграцията с участието на техни колеги от страните-кандидатки.

Той увери, че Сърбия няма да издига стени по границата, както е направила Унгария, „но ние не може сами да решим въпроса с имигрантите, не сме световна сила“.

Външният министър отбеляза, че сумата от 1,7 млрд евро, която ЕС предоставя на Сърбия и Македония за разрешаване на проблема с бежанците, е „несериозна“. В същото време той увери, че въпреки икономическите си проблеми Сърбия ще проявява солидарност по този въпрос.

 

#Унгария #ограда #Солидарност #Македония #регистрация #политика #ЕС #мигранти #бежанци #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »