Германия, Франция и Италия искат справедливо разпределение на бежанците

Германия, Франция и Италия искат справедливо разпределение на бежанците
Волфганг Шойбле Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на Германия, Франция и Италия подписаха съвместен документ, с който изискват преразглеждане на действащите правила в ЕС за предоставяне политическо убежище на имигрантите.

В документа се настоява и за справедлив прием на бежанците в страните-членки на ЕС. В него се подчертава, че ситуацията с имигрантите е показала "дефекти" в правилата на Евросъюза за прием на бежанци и поради тази причина правилата трябва да бъдат преразгледани.

Очаква се проблемът да бъде дискутиран на заседанието на Еврогрупата, което ще се проведе в периода 4-5 септември в Люксембург. Съгласно плана, предложен по-рано от Еврокомисията, приемът на бежанци трябва да става на квотен принцип, съобразно населението, икономика, стандарт на живот и други фактори в съответната страна-членка на ЕС.

Така например, се предвижда Германия да приеме 18,4% от пристигащите в Европа нелегални имигранти, а Франция - 14,7%. Съгласно плана, през идните 2 години ЕС трябва да приеме общо 32 хил. бежанци.

Бежанците обаче са многократно повече, което накара някои средноевропейски страни да обявят плана на ЕС за неработещ. По данни на ООН от началото на 2015 г. Средиземно море са преплавали близо 265 хил. нелегални имигранти, повечето от които се насочват към Германия и Великобритания заради радушната бежанска политика там.

До края на годината се очакват 800 хил. заявки за предоставяне на бежански статут.

#Германия #Франция #Италия #документ #бежанци #мигранти #криза #разпределение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"