Золтан Ковач: Отворените граници създават проблемите с бежанците

Золтан Ковач: Отворените граници създават проблемите с бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан - Золтан Ковач остро разкритикува властите в Австрия и Германия заради прилагане на двойни стандарти.

В интервю за австрийския вестник „Ди пресе”, цитиран от БГНЕС, Ковач призова двете държави да помогнат на Будапеща при изграждането на стената по външните граници на ЕС.

„Най-големият проблем са отворените граници. Гърция на практика пуска всички”, заяви Ковач. ''Австрия и Германия би трябвало да ни помогнат да приключим с изграждането на оградата, а не да ни критикуват непрекъснато. Стената не защитава само нас, но и Австрия, и Германия.''

Ковач подчерта, че Унгария спазва стриктно всички правила на ЕС, но мигрантите не ги спазват, защото германските и австрийските медии създават впечатление, че всички бежанци са добре дошли. И поради тази причина тези хора все по-масово отказват да сътрудничат на властите и да се регистрират.

Ковач припомня, че всички тези лица са преди всичко нелегални мигранти, докато не се установи дали са бежанци. Той  припомни, че съгласно законите, всички са длъжни да дадат пръстови отпечатъци, но медийната истерия ''доведе до това нелегалните мигранти да отказват да направят това и не спазват законите и изискванията на унгарските власти.''

„Вие не знаете кого пускате в страната. Никого не питахте за документите. Освен това имахме 20 км колона на границата и европейските граждани чакаха 4 часа в колите си. Крайно време е Австрия и Германия да се позамислят върху тяхната непоследователност”, обясни Ковач, попитан защо унгарските власти отвориха за достъп ж.п. гарите си. 

„Не може само защото мигрантите искат да отидат в Австрия и Германия, ние да ги депортираме на границата”, каза говорителят. „В продължение на часове Файман (австрийският канцлер) не беше достъпен за унгарския премиер, те се чуха чак в полунощ – шест часа по-късно. И след това Файман написа позицията си във фейсбук. За какво става дума? Това е невъзпитано”, каза Ковач.

Той поясни, че Унгария ще направи всичко възможно да изпълни всички свои ангажименти и задължения и ще се опита да регистрира лицата в приемните центрове. Ковач съобщи, че повечето от влезлите в страната 150 000 души са подали молба за убежище, но след това са продължи пътя си за Австрия и Германия.



#Унгария #Будапеща #мигранти #криза #Австрия #Германия #медии #бежанци #незаконни #ЕС #граница #ограда #Гърция #проблем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"