Яйцата поевтиняха с 2 ст. преди Великден

Земеделие | 13 април 2012, петък / 14:59| Показвания:С две стотинки по-евтино се продавали яйцата на едро в седмицата преди Великден, показва седмичният бюлетин за цените на едро на основни хранителни стоки на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Така ако в началото на седмицата яйцата са се търгували за 0,28 лв., то в края й, точно преди Разпети петък, цената им на борсите е била 0,26 лв. Намалението за седмица е със 7.1%, съобщават от ДКСБТ.

Най-скъпо яйцата са се търгували в Пловдивско. Там цената им стигала до 33 ст. за бройка. В Добрич на борсите те са били със стотинка по-евтини и там цената е достигала 32 ст. Такава цена е била достигана и в област Плевен.

В София максималната цена, на която са се търгували яйца за изминалата седмица била 30 ст., но можело да се намерят и за 20 ст.

С две стотинки за седмица на борсите са поевтинели и зелето и салатата, и цената им сега е съответно 48 ст. за кг и 45 ст. за бройка. Краставиците също са се търгували по-евтино. Килограмът на вносните е достигнал до 1,91 лв. за кг, а на оранжерийните 2,50 лв. за кг.

Друг продукт за великденската трапеза обаче – доматите, са се търгували по-скъпо в седмицата преди празника. Вносните домати са поскъпнали със 17.8% за седмица и до вчера са се търгували за 2,12 лв. за кг, което е с 32 ст. повече от началото на седмицата. Оранжерийните домати са поскъпнали със 7,3% за седмица и са се продавали на борсата със 17 ст. повече, т.е. килограм за 2,50 лв.

Ръст в цените на борсите за изминалата седмица се наблюдава и при шунката, кренвиршите и каймата.


Тагове: Държавната комисия по стоковите борси и тържища, ДКСБТ, яйца, Великден, цени, Разпети петък, Пловдив, София, Плевен, Добрич

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси