Учителите в България застаряват

Учителите в България застаряват
A A+ A++ A

Едва около 20 на сто от учителите в България са под 40-годишна възраст. 5,8% са на възраст над 60 години, 40.9% са между 50 и 59 годишни, а 31.5% са на възраст между 40 и 49 години. 

Това показват дананите от международното изследване за преподаване и учене TALIS, което изучава условията за преподаване и учене в различни образователни системи.


В Българя повечето преподаватели се оплакват от закъсненията на учениците за час, коментира при представянето на изследването зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

10% от българските учители работят в училища, където 60% от децата идват от социално слаби семейства, а 18,2% от учителите преподават в училища, където на 60% от децата българският език не им е майчин, устови анкетата.

Според експертите на просветното министерство повечето учители у нас имат 20-годишен опит и по тази причина е много важно да се развива наставничеството, защото така ще може да се обърне специално внимание на младите учители и да се предотврати изпадането им от системата.

Изследването е направено у нас през април 2013 г. и обхваща 197 училища и директорите им. Фокусът пада върху ролята на училищното ръководство за подпомагане на работата на учителите. Целта на самото проучване е да подпомогне страните, в това да създадат политики в ключови области в образованието.

От въпросното изследване става ясно, че 94% от учителите са доволни от избора си на професия, но са оценени само от 20% от обществото, сочат данните.

Според Кастрева един от основните проблеми в образованието са т.нар. “мъртви души” в училищата - ученици, които се водят по документи, но не учат, където са записани.

Проверка на инспектората на 500 мъртви души е показала, че те са от вечерни училища или самостоятелна и задочна форма на обучение. На директорите, където са установени такива случаи  - в София-област, София-град и в Пазарджик, са наложени административни наказания.

#учители #образование #Ваня Кастрева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »