Сръбски разузнавач: Центровете за бежанци трябва да са в Турция, Гърция или Франция

Сръбски разузнавач: Центровете за бежанци трябва да са в Турция, Гърция или Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившия директор на Агенция по военно разузнаване в Белград Момир Стоянович открито се противопостави на скорошното предложение на Никола Саркози, според което трябва да бъдат изградени центрове за бежанци на територията на България и Сърбия. Според бившия френски президент, това ще позволи на ЕС да разпределя по-ефикасно новопристигналите.

"Страхувам се, че в крайна сметка голяма част от тях ще останат в Сърбия, освен това няма да може да издържим икономически на този товар", казва още бившият разузнавач и попита: Но, защо тези центрове да бъдат в България и Сърбия, а не в Турция, която граничи с Ирак и Сирия, или пък в Гърция!

Само преди няколко седмици Стоянович, който е в ръководството на Сръбската народна партия шокира обществеността с информацията, че ЕС иска Сърбия да построи бежански град за 400 000 души. Много бързо обаче редица официални лица в Белград опровергаха тази новина.

"Изказването на Саркози потвърждава моите данни, но това предложение е неприемливо за Сърбия. Предлагам на Никола Саркози тези лагери да бъдат изградени във Франция или в някоя друга икономически по-силна страна от евросъюза", каза Стоянович. Според него, ако Сърбия бъде накарана да построи тези центрове, никой не може да гарантира, че след това ЕС ще приеме тези бежанци.



#Сърбия #бежанци #мигранти #центрове #Франция #Никола Саркози #България #разпределение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »