Николай Левичев: Правителството на България козирува на Вашингтон

Николай Левичев: Правителството на България козирува на Вашингтон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия ще намери адекватен отговор на решението на България да затвори въздушното си пространство за полета на руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия.

Това каза заместник-председателят на Държавната дума и член на комитета по външна политика Николай Левичев, съобщи агенция ТАСС.

„Ние ще запомним такава недружелюбна стъпка и ще й намерим адекватен отговор“, каза той. Според него „ръководството на България с решението си, от каквото и да е било продиктувано то, се присъединява към лагера на противници на действащата система на международни отношения“.

„Затварянето на въздушното пространство за самолети с хуманитарна помощ за страдащи от войната в Сирия е безчовечен и откровено недалновиден акт“, каза още политикът.

Левичев вижда парадокс в това, че "страните, които са санкционирани, днес се оказват единствените пазители на принципите на хуманността".

„Дамаск се противопоставя на радикалите от „Ислямска държава“, Москва предоставя помощ (на Дамаск), Техеран е готов да предостави за това въздушното си пространство. А Западът само слага пръти в колелата. Така и правителството на България, получило нареждания от Вашингтон, козирува“, каза още заместник-председателят на Думата.

Той също така добави, че за руските самолети вече е намерен друг маршрут.

„През 19 в. именно Русия освободи балканските народи от властта на Османската империя и помогна за създаването на българска държава. Очевидно е, че паметта на правителството в България е кратка. Затова пък у руснаците е добра“, допълни Левичев.

По-рано днес българският външен министър Даниел Митов заяви, че страната изисква проверка на товарите на самолетите преди да се съгласи да им предостави въздушно пространство.

#бежанци #хуманитарна помощ #Русия #Даниел Митов #Държавна дума #Османска империя #България #отказ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"