Тонове серен диоксид тровят жителите на Гълъбово

Тонове серен диоксид тровят жителите на Гълъбово
A A+ A++ A

Тонове серни газове тровят хората в селищата около централите в енергийния комплект "Марица изток", които работят с увеличена мощност заради ремонта в АЕЦ "Козлодуй". За това алармират местните власти и настояват за централно решение на проблема. 

Предупреждаването на гражданите за превишени норми на алармения праг на вредни газове в атмосферния въздух едва след отчитането им в три последователни часа е абсурдно, заяви пред БНР заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков по повод последното обгазяване на града на 10 септември. Ако проблемът е законодателен, то са необходими промени в закона, категоричен е той.

В РИОСВ-Стара Загора е изградена система за ранно предизвестяване. Нейното предназначение е превенция на обгазяванията. Ако работи добре, експертите от инспекцията трябва да изпращат предупреждение до ТЕЦ-овете в енергийния комплекс „Марица изток“ за очаквани лоши атмосферни условия и да предписват съответното намаляване на товара на централите, обясни заместник-кметът.

В момента ТЕЦ „Марица изток 2“ и двете американски централи работят с увеличена мощност и това ще продължи, докато завържат ремонтите в АЕЦ „Козлодуй“. Въпреки че сероочистващите инсталации имат капацитет на пречистване на серните газове до 94 процента, във въздуха над Гълъбово излизат денонощно тонове серен диоксид.

Потърсени за коментар, от екоинспекцията не са дали никаква информация по тази ситуация.

#Марица Изток #серен диоксид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"