Институтът ''Фрейзър'': Икономическата свобода в България намалява

Бизнес | 14 септември 2015, понеделник / 11:19| Показвания:Снимка: БГНЕС

България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър”.

Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място, отбелязват от Института за пазарна икономика, които разпространяват анализа за страната ни.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки, което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-то място в ЕС, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7,36 т.).

Мястото на България е определено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради нарастващия размер на правителствените разходи. Най-ниският резултат в тази категория отново е заради относително високото ниво на  държавните трансфери и субсидии.

България продължава да получава най-ниска оценка именно за съдебна система и право на собственост (4,93 т.). Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията.

От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда – 2,22 т. от максималните 10 точки.  

Достъп до сигурни и стабилни пари (9,43 т.) – в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска. Страната отново получава максималния брой точки и за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Свобода на международната търговия (7,62 т.) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки. Ако се подпише готвеното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия, резултатът най-вероятно ще се подобри.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,80 т.) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция.

Увеличението на минималната работна заплата през 2013 г. също сваля резултата на България, а след ударното ѝ увеличаване през 2014-2015 г. и плановете за последващи увеличения, може да се очаква по-нататъшно влошаване на оценките в последващите издания на индекса.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6,84 миналата година до 6,86 от максимум 10 точки тази година. Хонконг отново е начело на класацията и за поредна година е следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. На дъното са Ангола, Централноафриканската република и Зимбабве.

Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии. Данните недвусмислено показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението.

Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението (ППС, 2013 г.) в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното – 6986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години.

Източник:  БГНЕС


Тагове: Свобода, международна търговия, плосък данък, съдебна система, Свобода, финанси, институции, Парламент, БВП, САЩ, ЕС, България, доклад

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси