Хърватия: Няма да ставаме център, от който Европа да си избира мигрантите

Хърватия: Няма да ставаме център, от който Европа да си избира мигрантите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватия не желае да бъде приемен център за мигрантите.

Това съобщи хърватският премиер Зоран Миланович по време на извънредна пресконференция по повод на мигрантската криза в страната, предаде БГНЕС. Той подчерта, че Хърватия няма капацитет за приемането на бежанци.

„До момента сме приели над 13 000. Много малка част от тях са напуснали страната“, каза хърватският премиер. „Сухопътната граница със Сърбия е единственият свободен вход към ЕС. Унгария затвори границата с ограда, но това не е решение. Но не е решение и Хърватия да бъде център, където ще се приемат мигрантите и ще се обработват техните документи. От днес започваме да прилагаме нови методи – разбира се човешки и хуманни. В същото време е абсолютно възможно, допустимо и цивилизовано Гърция да започне да спазва правилата и да прекрати мигрантския натиск. Защо постъпват по този начин? Защо Европа позволява това?“, попита Миланович на пресконференцията, която се провежда и в момента в сградата на МС в Загреб.

„Призовавам ЕС да разбере, че Хърватия в никакъв случай няма да се превръща в гореща точка, както ни предлагат някакви бюрократи със заплати от 10 000 евро. Хърватия няма да приеме 100 000 мигранти, за да може Европа да избира кой от тях да приеме и кой не. Това е дъното и по-специално за онези, които се възползват от кризата... Ангела Меркел покани тези хора и те тръгнаха. Хърватия е в състояние да приеме само няколко хиляди“, каза хърватският премиер Миланович.



#Хърватия #бежанци #мигранти #Зоран Миланович #разпределение #Загреб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"