Уличен театър срещу незаконните мини в Перник

Уличен театър срещу незаконните мини в Перник
Снимка: news.unabg.org
A A+ A++ A

Спирането на незаконните мини е до никъде. По сигнали на хората от пернишкия квартал Стара Тева мината на Рeкоул, отстояща на 80 метра от къщите им, отново е възобновила дейността си. Незаконните въглекопачи, които местните наричат къртици са отново по дупките. Няма никаква яснота как и дали има реакция от страна на полицията и на икономическа полиция на сигналите на хората, алармират от екологично сдружение „За Земята“.

Местната инициативна група „Съседите на Рикоул“ и "За Земята" организират в събота символична акция пред община Перник – хората ще носят малки дървени кръстове, за да прогонят злото.

"След като институциите не работят и явно са напълно подвластни на структурите, които стоят зад копаенето на въглища в урбанизиранатa зона на Перник, гражданите ще заложат на суеверието. Все пак живеем в държава, в която кметове ръсят захар по улиците за прогонване на зли духове – може би екзорсизмът е последната надежда на перничани за спасение от разрухата и безаконието. Това, че е съботен ден също не ни плаши – делник или празник, за някои въпроси институциите все са във ваканция", казват организаторите.

Те уточняват, че акцията пред общината ще се проведе от 14 часа. След това в центъра на града в пространството пред централния вход на Двореца на културата ще бъде разположен информационен щанд с подписка, с която ще се иска задействане на институциите. От 17 и 18 часа ще пред Двореца на културата ще се играе кукления спектакъл „Прахоляшка в Черното царство“ – приказка посветена на проблема с изгарянето на въглища, която е хем за деца, хем и за възрастни.

От "За Земята" коментираха, че недоумяват защо масово се спряга аргументът за работните места на черноработниците по незаконните мини и работещите в мината на Рекоул. Общината и гражданите губят много повече от срутващите се къщи в квартал „Рудничар“. Община Перник признава неколкократно, че харчи по 3-5 хил. лева месечно за запълване на незаконните мини, държавата не получава концесионни такси и никога не е получавала от незаконните мини, а от Рекоул към данни от юли 2015, не са внасяни такси за последните две години.

За поддръжка на ж.п. линиите в участъка на мините са изхарчени близо 15 млн лева през последните три години.

"Е, не е ли логично да за запитаме къде излиза сметката на държавата ни – да харчи милиони за справяне с последиците от проблема, вместо да ги харчи за решаването му. Тези средства биха могли да бъдат впрегнати например е програма за заетост на черноработниците и на миньорите, на които да не им се налага да работят, рискувайки живота си при всяко спускане в необезопасените дупки или в най-добрия случай работейки в нездравословната среда на една мина", питат организаторите на протеста.

#"За Земята" #протест #Перник #мини #въглища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"