Берлускони и Путин се замесиха в скандал с 240-годишно вино

Берлускони и Путин се замесиха в скандал с 240-годишно вино
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украински прокурори работят по повдигането на обвинения срещу шефа винарна в Крим. Причината е, че в чест на руския президент Владимир Путин и госта му Силвио Берлускони е отворена бутилка 240-годишно вино.

Путин и бившият италиански премиер изкараха миналия уикенд в Крим, обикаляйки из древни паметници на културата. А скандалът, както го определят украинските прокурори, се случил в реновираната винарна „Масандра“.

До анексирането на Крим от Русия през май 2014 г. избата беше украинска държавна собственост. Руските медии се позоваха на Радио „Свободна Европа“ в съобщенията, че Берлускони попитал не би ли могъл да опита виното при обиколката из „Масандра“. Според свидетели в отговор новият директор, проруски настроената Янина Павленко, отворила за високопоставените си гости бутилка Jeres de la Frontera от 1775 г.

Руската телевизия излъчи миналата седмица кадри от обиколката на Путин и Берлускони из винарната. В един момент италианският милиардер влиза в кадър, държейки бутилка вино от реколта 1891 г., и задава на английски въпроса: „Възможно ли е това да се пие?“. На което директорът отговаря утвърдително.

От записа остава неясно какво е станало с бутилката, но украинската прокуратура твърди, че тя струва над 90 000 долара. Поради това Киев се готвел да заведе дело срещу Павленко за незаконно присвояване.

„Това е една от пет бутилки, които са наследство не само на „Масандра“ или на Крим, но и на целия украински народ“, казва Назар Холодницки пред АП. Той допълни, че две бутилки, подобни на тази, която са консумирали Путин и Берлускони, били продадени през 2001 г. в Лондон всяка по 49 700 долара.

„Парите влязоха в бюджета и отидоха за поддържане и развитие на „Масандра“ и винопроизводството в Крим“, допълва Холодницки.

Самата Павленко не се радва на добри чувства от страна на Киев и е издирвана в Украйна за това, че гласувала в подкрепа на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. 



#Русия #Путин #Берлускони #Украйна #Лондон #търг #вино #бутилка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »