Ранените край Абланица остават в критично състояние

Ранените край Абланица остават в критично състояние
A A+ A++ A

Непроменено остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, оператора и шофьора на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко при катастрофата край пътен възел Абланица. И двамата са на апартано дишане.

Тази сутрин кръвното налягане и на двамата се поддържа медикаментозно. За днес беше планувано транспортирането им към Плевен, но състоянието им не позволява това. По обяд ще бъде преценено дали двамата да бъдат откарани към болница в Плевен, информира агенция БГНЕС.

Има нужда от даряване на кръв за спасяване на живота на Светломир Генев и Любомир Янев - АБ положителна и А положителна. Това не може да стане в София, кръводаряването трябва да се направи или в Ловеч, или в Плевен.

При тежката катастрофа във вторник загина фоторепортерът на БГНЕС Петко Налбантов.

"Движението с висока скорост лишава шофьора от възможността да реагира адекватно в определена ситуация. Високата скорост убива”, каза в ефира на Нова тв бившият директор на КАТ-Пътна полиция Алекси Стратиев.

Според него броят на жертвите и ранените в катастрофи отново започва да се покачва. "Последните две години бяха загубени по темата за пътната безопасност – като визия, като контрол”, смята Стратиев.

„Най-важно е да се спазват правилата. Те са писани за хората. Важат навсякъде по света. Но у нас те не се зачитат”, коментира още Алекси Стратиев.

Той призова за въвеждането на по-сериозни санкции, особено за системни нарушители.

Журналистите, пострадали при катастрофата вчера, са в много тежко състояние. Това каза пред бТВ д-р Донка Минкова от болницата "Проф. д-р „Параскев Стоянов” в Ловеч.

Вчера те са били консултирани с неврохирург и е била отхвърлена възможността да се проведе някаква операция по отношение на черепно-мозъчната травма на Светломир Генев.

И двамата са с гръден капак, с множество счупвания, Любомир Янев е със счупен десен крак и тежък гръден капак, Светломир Генев е с гръден капак, със чупен долен крайник. Състоянието им е много тежко, обясни д-р Минкова.

След консултация с проф. Радев, който е завеждащ КАРИЛ на университетската болница в Плевен, е решено тази сутрин те да бъдат транспортирани за УМБАЛ-Плевен, тъй като вчера не са били в стабилно състояние, допълни д-р Минкова.

Момчето от другата кола е в най-стабилно състояние, каза още тя. То е с перфорация на черво, опериран е, има счупен таз и счупен крак, но това ще бъде в малко по-следващ етап след като се възстанови малко от коремната операция.

"Имаше мъртва тишина, чуваха се само птички",

разказа в студиото на бТВ диджей Теди Джорджо, който се е озовал на мястото на катастрофата минути след инцидента с журналистите от БГНЕС. 

Първоначално помислили, че са спукали гума, защото прозорецът на колата бил малко отворен и се чул звукът от катастрофата.

„Видях как две коли са ударени, в първия момент се стреснах и хукнахме към колите.
Видяхме, че хората са вътре, върнах се в колата и звъннах на 112 – в 08.45 ч.”, разказа диджеят.

Спешна помощ се е отзовала на мястото още на 4-5 минута, разказа Теди Джорджо. Много от преминаващите спрели да помагат, както българи, така и международни шофьори.

Хората успели да отворят вратата отдясно и да извадят двама от пътниците. Едното момче е било затиснато с предницата. „Застанах до момчето и му казах „Дишай бавно, кажи ми имената си”, каза диджеят.

"Много хора се включиха и тук трябва да благодаря на всички. Каквото можахме, успяхме да направим. Вчера осъзнах какво съм направил”, сподели Теди Джорджо.

#катастрофата #Абланица #Алекси Стратиев #Светломир Генев #Любомир Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници