ЕС създава специални регистрационни центрове за бежанци

ЕС създава специални регистрационни центрове за бежанци
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специални регистрационни центрове за бежанци ще бъдат създадени в държавите, разположени по външните граници на Европейския съюз. Това стана ясно след срещата на върха на Европейския съвет, която се проведе тази нощ в Брюксел и бе посветена на мигрантската криза. Лидерите на Европейския съюз се договориха за засилване на външните граници на ЕС и обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци. 

„Горещите точки ще бъдат определени до края на ноември”, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Спряганите държави са Гърция и Италия, но източници от срещата твърдят, че България също е предложила на нейна територия да бъде разположен такъв център.

Германският канцлер Ангела Меркел разясни, че в тези „горещи точки” ще се регистрират новопристигналите бежанци и ще се снемат пръстовите им отпечатъци. Тя допусна, че такъв център би могъл да се открие и в България, предаде БНР.

 

"Имаше широко съгласие, че тези „горещи точки“ трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за съюза, като Италия и Гърция, но също България -  въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция", заяви Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че "бежанците трябва да бъдат държани, посрещани добре и подкрепяни близо до мястото на трагедията". 

Късно снощи беше решено също Европейският съюз да отпусне допълнително и 1 млрд. евро за сирийските бежанци в близкоизточните страни. 

"Тъй като войните няма да спрат в скоро време, ние говорим за милиони потенциални бежанци, а не за хиляди", предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си на срещата на върха на ЕС за миграцията В Брюксел.

"Конфликтите, особено в Сирия, няма да приключат в скоро време. До 8 милиона вътрешно разселени лица са в Сирия, около 4 милиона са избягали в Турция, Йордания, Ливан и Ирак. Това означава, че днес ние говорим за милиони потенциални бежанци, опитващи се да стигнат до Европа", заяви той. 


#Европейски съвет #бежанци #Меркел #центрове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници