Омбудсманът дава преференцията на Конституционния съд

Омбудсманът дава преференцията на Конституционния съд
A A+ A++ A

Грубо посегателство върху правата на българските граждани е вдигането на прага на преференциите, заяви Мая Манолова в кулоарите на парламента. Омбудсманът ще сезира Конституционния съд веднага след обнародването на приетия късно снощи след 15 часа дебати Изборен кодекс.

"Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което право те поискаха с референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да искаш да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лв.", изригна Манолова.

"130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", категорична е тя. Манолова протестира и за отлагането за неопределено време на електронното гласуване, което отново, по думите й, ще ощети сънародниците ни зад граница. Абсурд е, според омбудсмана, също така решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища.

"Нарушават се основни конституционни принципи и затова заедно с моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична към посегателството към българските граждани. Това е 13-та поправка на изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права, обобщи Манолова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници