БСП иска извънредно заседание на парламента

БСП иска извънредно заседание на парламента
Корнелия Нинова /БГНЕС/
A A+ A++ A

Днес е внесено писмо за свикване на извънредно заседание Народното събрание. Правилникът дава това право на председателя на НС Цецка Цачева.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

„Искането за извънредно заседание е с три точки - отмяна на решението за забраната за „Белене”, защото какви преговори водиш, когато имаш решение на правителство и НС не само за спиране на проектите, но и за изграждане на парогазова централа на мястото на „Белене” и си тръгнал да правиш работни групи, за да възстановяваш „Белене” след като парламентът ти е решил това. Предлагаме това решение да бъде отменено, да се приеме решение като втора точка за отмяна на санкциите срещу Русия и трета точка за отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани”, обясни Нинова.

Тя е убедена, че сега е моментът от действията на Борисов, мнозинството, от решението на Цачева, да се види наистина ли имат намерение да възобновят диалога и отношенията с Русия и дадат правни гаранции или просто имитират нещата заради президентската кампания и печеленето на доверието на българите.

Борисов, да видим сега какво ще направите по нашето предложение. Очевидно тези правни гаранции са абсолютно необходими за възобновяване на разговорите, допълни председателят на левицата.

Премиерът Бойко Борисов направи голям политически гаф и беше разобличен от руска страна за това, заяви Нинова. „След разговора с президента Путин, много възторжено обяви, че започва работа по възстановяването на всички енергийни проекти в България. Отговор от руска страна не закъсня и вчера президентът на Руската Федерация обяви – „да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от „Южен поток” и намеренията им не ни стигат, трябват ни железобетонни гаранции с правен характер, а такива няма”. По късно и руският енергиен министър изрази позиция – „Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток”. Ние четем в пресата, виждаме в медиите информация за желанието на българската страна да създаде хъб, но днес ние работим над други проекти”, цитира Нинова. Според нея след това въпросът дипломатично е бил препратен към работни групи, междуправителствена комисия, която ще се състои догодина, но в същото време има голяма възможност „Турски поток” да тръгне и отново да заобиколи България. Защо му трябваше на Борисов това изхвърляне след разговора с руския президент?, запита лидерът на БСП и отговори - защото започна президентската си кампания, и защото иска да убеди българите, че сменя курса във външната политика към Русия, за да спечелим доверието им. Този ход беше разобличен от руска страна, категорична бе Корнелия Нинова.

Източник: БГНЕС

.

#заседание #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници