Различни данъци в заведения за пушачи и непушачи, предлагат бизнесмени

Различни данъци в заведения за пушачи и непушачи, предлагат бизнесмени
Президентът на БХРА Благой Рагин по време на пресконференция на тема „Ще се пуши ли в българските заведения? Представяне на искане за промяна в Закон за здравето", октомври 2012 г Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Собствениците на заведения продължават да искат отмяна на пълната забрана за пушене в заведенията, заяви президентът на БХРА Благой Рагин, цитиран от БТА.

Оттам, както и други организации на собственици на различни видове заведения, са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за здравето, където е посочена тази забрана.

„Забрана за пушене се въведе в България по време на небивала 90 години икономическа криза и без предварителна информационна компания от страна на държавата", посочи Рагин.

„Барове, дискотеки – там положението е много трагично. Ще застанем винаги на тяхна страна. Ако успеем да не политизираме този проблем, ако успеем да убедим всички парламентарни групи да ни подкрепят. Защо една Германия, която носи на гърба си целия ЕС в лицето на Меркел, също не смяха да вземат радикални решения. Те искат да запазят част от бизнеса", добави той, цитиран от „Дарик радио".

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи.

Собствениците на заведения предлагат връщане на стария режим - половината от площта в тях да е за непушачи.

Ресторантьорите са изчислили, че след влизането на забраната в сила на 1 юни 2012 г., оборотите на заведенията са се понижили поне с 20-25% и ако тази тенденция се запази, браншът ще трябва да освобождава персонал, като на трудовата борса може да излязат още 34 000 души, заявиха от асоциацията.

От БХРА смятат още, че забраната ще намали приходите в бюджета с 228 млн. лева, в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лева по-малко от ДДС и от намаляване на данък печалба със 144 млн. лева.

Наскоро независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха поправка в закона, с която да се върне старото положение. Премиерът обаче обясни, че това не е обсъждано от парламента и каза, че трябва да се направи избор още веднъж – „дали здравето или кафенетата".

Певицата и собственик на нощен клуб и ресторанти Хилда Казасян характеризира промените в Закона за здравето като цинични.

„Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме", коментира тя.

Други собственици на заведения пък сподели, че ще предоставят площ за информационна кампания за вредата от пушенето, „стига държавата да го поиска, но да облекчи режима".

#данъци #заведения #ресторанти #Благой Рагин #БХРА #Хилда Казасян #пушене #Бойко Борисов #Закон за здравето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници