САЩ отмениха тревогата от цунами

САЩ отмениха тревогата от цунами
Сеизмограф в Потсдам, Германия, отчитащ мощното земетресение в Индонезия от 11 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският център за предупреждение за цунами, намиращ се на Хаваите, съобщи, че отменя тревогата за цунами в целия Индийски океан след земетресението с магнитуд 8.6, което стана край бреговете на индонезийския остров Суматра.

„Наблюдаваното равнище на морето показва, че за момента заплахата е намаляла за по-голямата част от засегнатите зони, поради което тревогата от цунами, която центърът издаде, е отменена“, съобщиха американските учени в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Преди това те ограничиха зоната на потенциални последици в Индонезия, Индия, Шри Ланка, на Малдивите и на британската територия Диего Гарсия.

Земетресението стана в 8:38 ч. по Гринуич на 23 км дълбочина и на около 439 км югозападно от Банда Ачех, главен град на провинция Ачех, съобщи по-рано в сряда Американският геофизичен институт. То беше последвано два часа по-късно от вторичен трус с магнитуд 8.2 по Рихтер.

В резултат на земетресението вълни, достигащи до 80 см височина, са били наблюдавани по западното крайбрежие на Суматра, съобщи Индонезийската агенция по геофизика. Това наложи обявяването на тревога за цунами за целия Индийски океан.

#земетресение #Цунами #Хаваи #Американският център за предупреждение за цунами #Индийски океан #Суматра #Индонезия #Индия #Шри Ланка #Малдивите #Гринуич #Ачех #Банда Ачех #Американският геофизичен институт #Рихтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници