Обратно към пълната версия на статията »

Министър Петкова потвърди: Има инвеститорски интерес към проекта "Белене", но е необходимо съгласието на „Атомстройекспорт”

Министър Петкова потвърди: Има инвеститорски интерес към проекта "Белене", но е необходимо съгласието на „Атомстройекспорт”
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

Иранците проявиха интерес към реакторите, които са произведени за проекта АЕЦ „Белене”, но тази опция е възможна само със съгласието на „Атомстройекспорт”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Панорама” по БНТ.

„България или НЕК няма как сама да иницира и да развие този процес. Първо разговарях с моя колега министър Новак, след това влязохме в диалог с нашите партньори от „Атомстрой”, така че ние сме в непрекъснат контакт с тях”, посочи още тя.По думите й, за да бъде решен въпросът с АЕЦ „Белене” сценариите не са много –единият е продажбата на оборудването, а другият е частен инвеститор. Министър Петкова потвърди, че има такъв интерес от частен инвеститор, но е много рано да се говори и да се назовават имена.

„Кой спря проекта и кой е виновен дава отговор арбитражното решение на международния арбитраж. 7 са исковете на „Атомстрой”. Всички те са отхвърлени, защото арбитражът казва, че не е имало договор никога между страните. Така че арбитражът е казал кой и виновен и как е станал възможен арбитражът”, заяви министър Петкова.

Народният представител от ПГ на „БСП лява България“ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в Кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, който също участва в предаването коментира, че през следващите 30 години страната ни трябва да помисли за нови мощности.

#Петкова #Атомстройекспорт #Иран