Обратно към пълната версия на статията »

Меркел: Спорът в ЕС за разпределянето на бежанците скоро ще приключи

Меркел: Спорът в ЕС за разпределянето на бежанците скоро ще приключи
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел изрази оптимизъм, че спорът за това как да бъдат разпределени търсещите убежище в ЕС скоро ще бъде решен, след като съдът постанови в сряда, че страните членки трябва да приемат дял от бежанците, достигащи Европа, предаде Ройтерс, цитирано от ДАРИК.

Пред в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", две седмици преди изборите (на 24 септември), на които се очаква да спечели четвърти мандат, Меркел приветства съдебното решение.

Отделно вестникът написа също, че в преговорите между държавите членки за преразпределянето започва да се оформя компромис, който би обвързал приемането на бежанци с плащания, идващи от ЕС.

"Огромното мнозинство от страните в ЕС не бяха подали жалба за преразпределянето и не са на мнение, че никога не искат да приемат бежанец, затова мисля, че има възможност да постигнем преразпределяне на бежанците, което показва солидарност, в не много далечно бъдеще", казва Меркел в интервюто.

Съдът на ЕС отхвърли жалби на Словакия и Унгария за задължителните квоти, въведени през 2015 година, за преместване на търсещи убежище от Гърция и Италия, припомня Ройтерс.


Според Меркел е важно да се прояви солидарност в справянето с мигрантската криза.

#Меркел #ЕС