Обратно към пълната версия на статията »

Ноември бил най-топлият от 134 г. насам

Ноември бил най-топлият от 134 г. насам
Средната температура за ноември е била с 0,78 градуса по Целзий повече от средните за 20-ти век 12,9 градуса. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Месец ноември е бил най-топлият от началото на воденето на статистика през 1880 г., съобщава Американската национална океанска и атмосферна администрация.

Изследването се базира на средностатистическите температури на земята и на океаните през изминалия месец.

"Комбинираната средна температура на повърхността на земята и на океаните в световен план през ноември 2013 г. беше рекордно висока в 134-годишния период на воденето на статистика", съобщават от организацията.

Средната температура е била с 0,78 градуса по Целзий повече от средните за 20-ти век 12,9 градуса, отбелязва източникът. Това е бил 37-ят ноември подред, в който температурите в света са били над средното за 20-ти век.

"Всъщност, последните 28 години бяха по-топли от нормалното", добавят учените.

"Последната глобална температура под средното равнище през ноември е регистрирана през ноември 1976 г., а последната температура под средното равнище за който и да е месец е от февруари 1985 г.", допълва агенцията.

В много части на света са регистрирани температури, по-високи от средното равнище през ноември, като рекордно топло е било в части на Русия, Индия и Тихия океан.

В нито една част на света не е регистрирана рекордно ниска температура миналия месец, но в части на Австралия и Северна Америка е било по-студено от средното.

#ноември #време