Обратно към пълната версия на статията »

Лекарският съюз иска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

Лекарският съюз иска оставката на Надзорния съвет на НЗОК
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекарският съюз иска оставката на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса. Това каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов в ефира на Дарик. Той уточни, че ще бъде заведено и дело срещу здравноосигурителната институция.

Причината за мерките е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор.

От институцията съобщиха, че няма да подпишат договора, защото не одобряват исканията на лекарите за по-високи цени на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет. Според лекарите обаче този отказ е акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата.

"Това е поредното повече от неадекватно решение на Надзора. Да не говоря, че Надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е. те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре. Там някой, който да не е отговорен, няма", коментира Райчинов.

Той поясни, че според закона в случай на отказ за подписване, Касата придобива едноличното право да определя както правила, така и цени и обеми. По думите на председателя на лекарския съюз от надзорния съвет на НЗОК се възползват от това, тъй като законът им дава предимство.

"При това решение на Касата, ще доведе до практическо елиминиране на лекарския съюз и мисля, и на останалите съсловни организации. А без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността - това е абсурдът, който Касата в момента сътворява. Обрича на неуспех всички добри намерения в сферата на здравеопазването, постъпват престъпно в момента", заяви още д-р Райчинов.

По-рано управителят на касата д-р Румяна Тодорова съобщи, че НЗОК няма да подпише Национален рамков договор за 2015. Причината бе, че надзорният съвет на касата не одобрява предложението на Българския лекарски съюз за по-високи цени на извънболничната помощ.

Лекарите настояват за увеличение на цените по някои клинични пътеки. Иска се 10% ръст за всички пътеки по инфекциозни болести, както и по пътеката за лечение на захарен диабет при децата. Общото завишаване на цените по всички пътеки е близо 6 млн. лв.

#НЗОК #Лекарски съюз #Надзорен съвет #рамков договор