Обратно към пълната версия на статията »

Легализиране на марихуаната искат в Гърция

Легализиране на марихуаната искат в Гърция
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Свободна продажба и употреба на марихуана  - за това призоваха на необичаен протест в Гърция. Пред сградата на парламента в Атина поддръжници на идеята палиха цигари с  лекия наркотик. Бяха издигнати плакати "Природата не е незаконна" и "Канабиса е лекарство".

Според организаторите от декриминализирането на употребата на марихуана и разрешаването на отглеждането й за лична употреба ще има ползи. Ще намалее престъпността, а в държавната хазна ще влизат сериозни постъпления от легалната продажба на мекия наркотик.

В момента в Европа само в Холандия е разрешено отглеждането и притежанието на марихуана. Някои американски щати също въведоха свободна продажба, а най-либерален е режима в Уругвай, където са свободни отглеждането, транспортирането, продажбата и притежанието на марихуана.

У нас миналата година се води дело за първото използване на марихуана с лечебна цел. Ставаше въпрос за болен пациент, чието състояние се облекчаваше благодарение на лекия наркотик. На първа инстанция мъжът бе оправдан, но впоследствие съдът реши, че става въпрос за престъпление.

#Гърция #марихуана #легализиране