Говорителят на Конгреса Джон Бейнър шокира официален Вашингтон с оставка

Говорителят на Конгреса Джон Бейнър шокира официален Вашингтон с оставка
A A+ A++ A

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър официално обяви, че ще подаде оставка като говорител в края на октомври. Това е третият по-важност пост в държавата след този на президента и вицепрезидента на САЩ, съобщи БНР.

Бейнър шокира официален Вашингтон с обявяването на своето решение , малко преди срещата на закрити врати на републиканците. „Това е денят. Това все трябва да се случи някой ден. Защо да не е днес?”, каза той.

Според Бейнър, продължителното лидерство би причинило сътресения и би нанесло непоправима вреда на институцията. На пресконференцията той категорично заяви, че не е бил принуден да напусне работа, а е планирал да подаде оставка в края на годината.

Въпреки изявлението на Бейнър, че оставката е негово лично решение, мнението е, че той е подложен на силен натиск от страна на консерваторите в неговата партия, които го обвиняват за неуспехите им в борбата с администрацията на Обама.

Хора от Републиканската партия са целели да го изместят, ако той представи законодателство, което ще продължи да финансира правителството по федералната програма за семейно планиране.

Новината за оставката на Бейнър бе посрещната с аплодисменти от консерваторите във Вашингтон. Републиканският кандидат за президент Марко Рубио съобщи новината и заяви , че „е дошло време да се обърне страницата и да се даде на новото поколение лидерството в тази страна”.

Джон Бейнър е избран за първи път в Конгреса през 1990 г. През 2011 г. става председател на Камарата. 65-годишният Бейнър трябва да освободи поста говорител на Конгреса от 30 октомври, а за негов наследник се смята 49-годишният републиканец Кевин Маккарти от Калифорния.


#Джон Бейнър #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници