САЩ и Русия разбират различно координацията за Сирия

САЩ и Русия разбират различно координацията за Сирия
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Усилията в борбата срещу „Ислямска държава” трябва да бъдат координирани, но засега това не се случва, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери преди срещата си с руския си колега Сергей Лавров в Ню Йорк.

Повод за коментара е съобщението за създаването в Багдад на координационен център срещу „Ислямска държава” с участието на Ирак, Иран, Сирия и Русия.

Кери обясни, че трябва да се прецени как ще работи тази инициатива и какво влияние тя ще окаже. Той обясни, че най-вероятно този въпрос ще се разгледа на утрешната среща между президентите Барак Обама и Владимир Путин.

Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да координира действията в борбата срещу „Ислямска държава”.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че В Сирия Русия оказва военна помощ само на армията на законния президент на страната Башар Асад. Изявлението бе направено в интервю за Си Би ЕС преди откриването на 70-та сесия на Общото събрание на ООН.

"Нашето, както вие го наричате, присъствие в Сирия, се изразява в доставката на оръжия за сирийското правителство, обучението на персонал, оказването на хуманитарна помощ на сирийския народ", коментира Путин.

Чешкият политолог и професор Оскар Крейчи коментира, че Западът си позволява да опита да повтори сценария с Либия в Сирия, тъй като Русия не се намеси в ликвидирането на Кадафи, и сега в Москва разбраха, че ако не спрат САЩ, същото ще стане и в Средна Азия.

Миналата седмица бе съобщено, че сателитни снимки показват, че Русия строи две нови военни бази в Сирия, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

На сателитни изображения, получени от британската група за военна информация "Джейнс", се виждали двете площадки в процес на разширяване. Те се намират край сирийския средиземноморски бряг и досега не са били забелязвани.

#Джон Кери #Кери #Сергей Лавров #Владимир Путин #Путин #САЩ #Сирия #Русия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници