Обама и Путин изясниха стратегиите си в района на Сирия

Обама и Путин изясниха стратегиите си в района на Сирия
A A+ A++ A

Русия разглежда свое възможно участие в уреждането на конфликта в Сирия само в съответствие с международното право, но сухопътни операции са изключени, заяви руският президент Владимир Путин след среща в Ню Йорк с американския си колега Барак Обама.

Двамата лидери се договориха да координират действията на своите военни спрямо Сирия, но останаха на различни мнения за бъдещето на президента Башар Асад.

САЩ и Русия имат фундаментални различия по въпроса за Сирия. Това стана ясно по време на срещата на четири очи между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин.

Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна, като Обама е изразил отново позицията си за териториалната цялост и суверенитета на страната. Той е подчертал възможността за позитивен изход, ако в следващите няколко месеца се предприемат стъпки за прилагане на мирното споразумение от Минск.

Според официално лице от Белия дом, продължилата с половин час повече едночасова среща е била конкретна и продуктивна. Обама и Путин са говорили подробно за Сирия, като руският президент смята оставането на власт на Башар Ал Асад за необходимо за справяне с екстремистите, докато американската страна вижда „фасад фигура“, която продължава да разпалва гражданския конфликт.

Официалното лице спомена, че за Вашингтон струпването на руска армия в Сирия не се смята за деструктивно, но по думите му, мнението на Белия дом ще се оформи, след бъдещи действия на Кремъл и основно – доколко те са срещу „Ислямска държава“, вместо в подкрепа на режима в Дамаск.

Смята се, че разговорът е помогнал на лидерите да си изяснят стратегиите в региона. От друга страна стана ясно, че Обама и Путин са се съгласили да работят в посока на сътрудничество в сферата на военните действия в Сирия, за да се избегнат инциденти между двете армии

#Владимир Путин #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници