Христофор Караджов: Обама няма печеливш ход, докато Путин направи два

Христофор Караджов: Обама няма печеливш ход, докато Путин направи два
A A+ A++ A

"Стратегическа мъгла" не позволява на Обама да има някакъв ясен и печеливш ход, докато Путин за последните четири-пет дни направи два хода, с които изненада американците, коментира пред БНР журналистът Христофор Караджов, който е преподавател в Калифорнийския университет. 

Единият ход по думите му беше с изпращането на военни части, самолети и военни танкове, а другият със съобщението, че е постигнато споразумение да се разменя разузнавателна информация с Ирак и с Иран.

Обезсърчаващо е, смята Христофор Караджов – очевидно се играе дипломатически покер или стратегически шах, но изгледите за разрешаване на Сирийската криза, в която толкова милиони бяха изселени от родните си места, а 200-250 хиляди души са загинали от 2011 година насам, са не по-добри, отколкото бяха преди известно време. В някаква стенен са дори и по-лоши, защото след последните ходове на Русия някак си ситуацията става все по–патова, сочи той.

Картината беше доста красноречива – стърчащият една глава над Путин Обама, който не искаше да погледне Путин, който също гледаше някъде встрани. Такъв израз на лична антипатия между политически лидери не съм виждал много отдавна, призна журналистът.

Караджов изрази притеснение от факта, че САЩ продължават да пребивават в една “морална яснота“ срещу кого ще са, но не става ясно за кого са. В същото време, за разлика от американския президент, руският има ясно дефинирана позиция за кого е, в случая в подкрепа на Башар Асад.

САЩ нямат добре дефинирана позиция, защото имаме 50 разнопосочни партизански групировки, по-умерени и по-малко умерени, а кого поддържат и кого не САЩ е пълна мъгла. Това е абсолютен пълен провал за американците, заключи Караджив.

Когато започна кризата през 2011 година, в Белия дом започнаха да текат едни безкрайни разговори и претегляния кого да подкрепим, посочи той. Естествено един президент получава многопосочни съвети от генералите и от политическите съветници, от разузнаването и всички тези десетки служби, които са ангажирани във външната политика, но все пак трябва да вземе някакво дефинитивно решение. Обама не го направи дори в изказването си за "червената линия", която не бива да бъде преминавана, а сега, когато се премина, нищо не последва и стана ясно, че фактически САЩ са парализирани, допълни преподавателят от Калифорнийския университет.

Караджов сподели още, че въпреки шума в Европа и кадрите, излъчвани от телевизиите, американците не са толкова притеснени от бежанската криза, която минава много далеч от тях.

 

#Путин #Обама #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници