Бизнес климатът се влошава през септември

Бизнес климатът се влошава през септември
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През септември общият показател на бизнес климата намалява с 2.9 пункта в сравнение с август поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, показва анкетата на Националния статистически институт сред мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. 

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене от страната и слабостите в икономическотозаконодателство. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното й влияние. На второ и трето място са факторите „конкуренция в бранша” и „финансови проблеми”.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно 

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро” към запазване на „същото”. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла. Относно продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” запазва приблизително нивото си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите тримесеца са по-резервирани.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша. Същевременно през последния месец анкетата регистрира и засилване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство”.

Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници