БСП иска оставката на министъра на отбраната заради подигравка с армията

БСП иска оставката на министъра на отбраната заради подигравка с армията
Николай Ненчев
A A+ A++ A

БСП поиска с декларация оставката на военния министър Николай Ненчев заради невъзможността България сама да охранява въздушното си пространство.

„Основанията са да се прекрати подигравката с българската армия и да се справим с пагубните последствия на неговите действия”, се посочва в документа. 

Атанас Мерджанов призова премиера Бойко Борисов и политическите формации в правителството да подкрепят това искане.

„Николай Ненчев излъга с цел да убеди обществеността, че руският контрагент на Министерството на отбраната, който носи отговорност за поддръжката на летателните им машини е недобросъвестен и с него не е редно да се работи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МИГ-овете на друга страна, само не на Русия. Кой ли не му обяснява на министър Ненчев, и депутати, и експерти, че Полша няма лиценз за подобни ремонти, че Русия няма да поеме гаранция за тези машини, че рискуваме да компрометираме тези самолети? Тогава и без това изнемогващата ни бойна авиация ще бъде поставена на колене”, коментира Мерджанов, цитиран от БНР.

По-рано председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов предупреди, че не трябва да се правят спекулации с предложението на Министерството на отбраната чужди самолети да участват в опазването на въздушното пространство на България.

"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това. Темата е тревожна, но не е драматична", заяви той.

По думите му по въпроса още не е взето крайно решение. Но ако промените в закона бъдат въведени е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното пространство на България.

#БСП #оставка #Николай Ненчев #Ненчев #армия #въздушно пространство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници