42 702-ма кандидати щурмуват местната власт

42 702-ма кандидати щурмуват местната власт
A A+ A++ A

Общо 42702-ма души са се регистрирали като кандидати за кметове на общини, райони, кметства и за общински съветници в предстоящия вот на 25 октомври, който ще се съчетае с национален референдум. Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

1605 са кандсидатите за кметове на 265-те общини. В кметствата се състезават 10 072 кандидати, а тези в районите в София, Пловдив и Варна - 636.

Общият брой на регистрираните кандидати за общински съветници в страната е 35 771.

До 3 октомври ще приключи проверката от ГРАО на заявления, подадени от българи, живеещи в чужбина, които искат там да се отвори секция, за да упражнят правото си на глас. Според данните на ЦИК най-голям интерес към местната власт проявяват сънародниците ни от Великобритания, Германия и САЩ.

Има над 10 места, в които не се предвижда разкриване на автоматични секции, за които са подадени повече от изискваните 40 заявления от българи, живеещи в чужбина и още между 15 и 20 населени места, за които броят на заявленията за разкриване на секция е много близо до законовия минимум, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

#общински съветници #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници