Тридневен траур в Турция, жертвите от атентата са близо 100

Тридневен траур в Турция, жертвите от атентата са близо 100
A A+ A++ A

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви решението на правителството за 3-дневен траур в памет на убитите при атентата в Анкара

В късния следобед бе съобщено, че жертвите на терористичната атака в Анкара вече са 97 души, ранените са над 400.

Данните огласи д-р Хюсеин Демирдизен, член на управителния съвет на Съюза на лекарите в Турция. Той уточни, че на мястото на кървавия инцидент загиналите са 69 души, а 28 са починали от раните си в болниците.

Според непотвърдена информация, цитирана от агенциите, жертва на експлозиите е и кандидат-депутатката от Народно-демократичната партия Кюбра Мелтем Моллаоглу.

Българин предупредил за атентата в Анкара 12 часа преди експлозиите - до това неочаквано разкритие са стигнали разследващите постовете в социалните мрежи.

Потребител с име Pir Ozan Abdal (@AnotolyTodorov) е писал снощи за възможно голямо клане и го е сравнил с предишния подобен атентат в Суруч.

Междувременно бе оповестено, че взривните устройства, използвани при днешния терористичен акт в Анкара, са аналогични с тези, използвани при терористичния акт в Суруч през юли тази година, предаде Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

Според разследващата полиция взривното устройство в Анкара е изготвено на основата на тротил и е било снабдено с поразяващи елементи във вид на метални топчета, също като адското устройство използвано в Суруч.

На мястото на днешния инцидент са били открити телата на двама терористи-камикадзе – предстои да бъдат идентифицирани. Разследващите са иззели и видеозаписите в района на терористичния акт.

Снощи потребител на социалната мрежа с профилна снимка на Ленин и име Pir Ozan Abdal (@AnotolyTodorov) е написал: „При най-ужасната възможност може да се случи Суруч-2. Бомбените атентати могат до доведат до най-голямото клане. Митингът е разрешен юридически, но може да се обърне към политическите стоножки и дори това може да осигури възможността за този удар“.

Анализаторите откриват прощални нотки в съобщението: „Утре ако умра там, да не казват, че не обичам родината си“, е написал авторът. В 00,22 ч. тази нощ той е направил 8 споделяния и е предупредил за предстоящия атентат.

„Ще има много хора, възможно е полицейско насилие и хаос, и паника от стрелба с оръжия. Дори нищо да не се случи, при малки провокации могат да загинат стотици хора. Аз също ще бъда там, може би пиша за последен път тук“, е писал Анатоли Тодоров.

Той е обещал, ако остане жив, да събере много информация, в противен случай препоръчва да бъде търсен друг с име в социалната мрежа @GoranMetsayan.

Днес в късния следобед премиерът Давутоглу чрез Съвета за радио и телевизия забрани разпространението на новините, свързани с терористичния акт в Анкара. Веднага след експлозиите достъпът до Туитър и Фейсбук в Турция бе силно ограничен.

Забраната е изпратена до всички доставчици на медийни услуги в Турция, мотивите за нея са съобразени със законите за националната сигурност и за електронните медии. Целесъобразно е да се въведе временна забрана за публикуване на новини, свързани с тежкия инцидент, се подчертава в разпореждането.

 

#Анкара #атентат #българин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници