България няма 28 млн. лв. за ограда на границата с Турция

България няма 28 млн. лв. за ограда на границата с Турция
България няма пари да осъществи идеята, лансирана от ведомството на Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма пари за изграждането на защитна мрежа на границата между България и Турция, която трябваше да ограничи разпространението на заразни болести по животните като шап.

След продължителните уверения в ефективността на подобно съоръжение от страна на Министерството на земеделието и храните на редовното си заседание в сряда правителството планира да отмени миналогодишното си решение за поставяне на 181 км защитна мрежа.

„Съгласно окончателния вариант на инвестиционния проект общата строителна стойност на обекта за трите области – Бургас, Ямбол и Хасково, възлиза на 28 млн. лв. с ДДС, като тази сума превишава четири пъти одобрената с решението на кабинета," аргументират решението си от МС.

Освен това ще бъдат необходими допълнителни средства и за обезщетения на собственици на отчуждени имоти, както и средства за поддържане и контрол на изграденото съоръжение.

Трасето преминава и през девет защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходима допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие.

Освен отмяната на решението за защитната мрежа на границата с Турция, в дневния ред на заседанието на кабинета „Борисов" влиза отпускането на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на актьора Иван Иванов.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов" през 1979 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. Изиграл е близо 40 роли в киното.

Освен това правителството ще отпусне 931 687 лв. за транзитния център за бежанци в с. Пъстрогор. Той е с капацитет за 300 търсещи закрила лица и ще има 35 души персонал, който се осигурява в рамките на щатната численост на Държавната агенция за бежанците.

#Министерски съвет #шап #Турция #Министерство на земеделието и храните #кабинета „Борисов" #бежанци #Държавна агенция за бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници