Модернизират газовото хранилище в Чирен с нов сондаж

Модернизират газовото хранилище в Чирен с нов сондаж
A A+ A++ A

Модернизацията на единственото у нас газохранилище във врачанското село Чирен започва с нов сондаж.

Новият етап от модернизацията на газохранилището започва с прокарването на нов сондаж, който трябва да бъде въведен в експлоатация догодина, съобщи БНР. Проектът предвижда до 2017 година да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството.

Изграждането на сондажите ще има принос за развитието на газовия пазар у нас и ще отговори на изискванията на променящата се структура на потреблението. Увеличеният капацитет на хранилището ще съдейства за напредъка на различни енергийни проекти, и не на последно място, ще спомага за покриване на неравномерностите от повишеното търсене на газ през зимата.

В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ, а до края на октомври се очаква те да достигнат 460 млн. куб. м.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов заяви, че България се нуждае от всякакви мощности, които ще ни утвърдят като газоразпределителен център на Балканите. В същото време той направи важната уговорка, че всички мощности, които се изграждат, трябва да бъдат икономически изгодни. Той обясни, че проектът за двойното увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен, е изключително скъп и ще струва над 200 млн. евро.

Гегов допълни, че са направени опити за намиране на европейско финансиране и буквално преди около 10 дни ЕК е включила този проект заедно с газоразпределителната ни мрежа в групата проекти с приоритетно значение. За момента върви процедурата за 3D сеизмика – това е едно от най-важните изследвания преди да се вземе окончателното инвестиционно решение за двойното увеличение на капацитета на хранилището в Чирен. Затова са спечелени от ЕК 3,8 млн. евро.

Обектът в Чирен е естествено подземно депо, изградено на базата на изтощено находище на газов кондензат. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 милиарда кубически метра и са добити 8 милиарда кубически метра синьо гориво.

 

#Чирен #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници