Петкова: Вдигаме капацитета на Чирен до 1 млрд. куб. м газ

Петкова: Вдигаме капацитета на Чирен до 1 млрд. куб. м газ
A A+ A++ A

Слагаме началото на модернизацията на подземното газово хранилище в Чирен, която ще позволи да се увеличи дневният добив от над 5 млн. куб. м и капацитетът за съхраняване на газ да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. куб. м , каза министърът на енергетиката Теменужка Петрова.

Това е обект от изключително важно стратегическо значение за енергийната сигурност на България, посочи Петкова. По думите й с реализацията на двата проекта, свързани с модернизацията, България много скоро ще има едно от най-модерните хранилища в Европа.

Министър Петкова обясни, че с разширяването на подземното хранилище, потребностите на България ще бъдат напълно удовлетворени. Според нея, това разширяване е една от основните предпоставки за реализиране идеята на правителството България да се превърне в газоразпределителен център на Балканите.

Петкова коментира и преговорите с Гърция по изграждането на интерконектора между двете страни, като съобщи, че утре в София пристига делегация на смесеното дружество, което имаме с Гърция за изграждането на тази газова връзка.

„С тях ще обсъдим няколко технически въпроса, надявам се след тяхното изясняване, да пристъпим към подписването на документите за вземане на окончателно инвестиционно решение, което ще даде възможност за реализирането на този важен проект”, уточни Петкова.

#Чирен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници