20% от новия данък обществено здраве ще отиват за физкултурни салони

20% от новия данък обществено здраве ще отиват за физкултурни салони
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

20% от новия данък обществено здраве ще отиват за изграждането на физкултурни салони в страната. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

На пресконференция здравният министър Петър Москов и министър Кралев посочиха, че въвеждането на данък за обществено здраве (ДОЗ) има за цел да ограничи потреблението и пренасочи производството на нездравословни храни.

Според тях така от една страна ще се подобри здравето на нацията, а от друга ще се намалят разходите за здравеопазване. 

Двамата представиха правителствената програма "За здраво поколение", част от която е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин.

"Около 150 млн. лв. годишно са очакваните приходи от ДОЗ върху нездравословните храни, като средствата ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози и общинари. Проектозаконът предвижда 20% от тях да се дават за изграждане и реновиране на физкултурни салони на училища и университети", заяви министър Кралев, цитиран от БТА.

Той припомни, че от 2 700 училища 300 нямат физкултурни салони, 433 имат пригодени помещения за спорт, които обаче не позволяват да се изпълняват реално активни занимания на необходимото ниво.

#данък #здраве #храни #Красен Кралев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници