Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак

Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак

canva

A A+ A++ A

Химикалите, които се добавят към горими материали, за да ги направят по-устойчиви на възпламеняване, значително повишават смъртността от рак. Това сочи ново изследване, според което хората, имали повече досег с такива химични елементи, са изложени на по-висок риск от развитието на болестта.

"Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което изследва връзката между забавителите на горенето и смъртността от рак", казват пред Си Ен Ен изследователите.

По думите им през 2003 г. са анализирани нивата на химикалите в кръвта на 1100 американци.

17 години по-късно резултатите били сравнени със смъртните актове на тези, които загубили живота си след тежка битка с рака. Така учените установили връзката между заболяването и противопожарните химикали.

Всеки един огнезащитен химикал съдържа в себе си полибромирани дифенилови етери, които са по-известни като ендокринни разрушители.

Освен че причиняват рак, те объркват и хормоналния баланс в тялото, свързани са с негативни промени в кръвната захар, водят до диабет, затлъстяване, репродуктивни проблеми, както и нарушения в неврологичното развитие нарушения в неврологичното развитие, предаде БТВ.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ повечето американци имат тези ендокринни разрушители в кръвта си в нива, които са около 10 пъти по-високи от тези, установени при хората в европейските страни.

Производителите на тапицирани мебели, седалки за автомобили и дори някои бебешки артикули използват забавители за горене при изработката им. Дори електрониката и кухненските уреди могат да бъдат покрити с химикали, за да се намали вероятността от пожар.

Дълги години тези химични съединения са се извличали от депата за отпадъци, като са замърсявали въздуха, почвата, подпочвените води, реките и потоците.

Изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ установява, че замърсителите достигат до нас най-вече от праха, някои потребителски продукти и особено в храни с високо съдържание на мазнини.

#здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници