Министър обвини Меркел и Саркози за забавената икономика на Турция

Министър обвини Меркел и Саркози за забавената икономика на Турция
По-слабият растеж на Турция зависи от липсата на решение на икономическата криза в Европа, каза Зафер Чаглаян. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката на Турция Зафер Чаглаян обвини европейските лидери Ангела Меркел и Никола Саркози за забавения растеж на турската икономика.

Зафер Чаглаян критикува неспособността на германския канцлер и френския президент да се справят с дълговата криза на континента, заради което икономиката на Турция ще отбележи по-слаб ръст от 2011 г., предаде АФП, цитирана от „Дневник“.

„По-слабият растеж на Турция зависи от липсата на решение на икономическата криза в Европа“, каза Зафер Чаглаян.

Той смята, че двамата лидери в Европа не показват адекватна съпротива на дълбоките икономически проблеми и за съжаление не са успели да предотвратят кризата.

Отношенията на Анкара с Берлин и Париж са сложни, защото Германия и Франция се противопоставят на усилията на Турция да се присъедини към ЕС, но остават важни нейни търговски партньори, коментира АФП.

От друга страна, напрежението в Сирия забави търговията на Турция, която беше една от най-бързо растящите икономики в Европа, а международните санкции срещу Иран доведоха до 20-процентен спад в турският износ за Техеран.

Затова по думите на Зафер Чаглаян Турция се опитва да си осигури доставки на петрол от други страни.

#Зафер Чаглаян #Ангела Меркел #Никола Саркози #Германия #Берлин #Франция #Париж #Сирия #Иран #Техеран #петрол #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите