Отбелязваме Деня на народните будители

Отбелязваме Деня на народните будители
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес честваме Деня на народните будители. Празник в името на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. цар Борис III обявява 1 ноември за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

Сред будителите са десетките борци за национално освобождение, хората на образованието, науката и културата, допринесли за духовното развитие на България.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В 11.30 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2, а по обяд ще посети Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Там той ще поздрави за празника служителите на културната институция и ще връчи на директора й проф. Боряна Христова Почетния си знак, и също ще разгледа празничната експозиция в централното фоайе на библиотеката.

#Денят на будителите #Деня на народните будители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници