ЦРУ: Ще има още атаки от страна на ''Ислямска държава''

ЦРУ: Ще има още атаки от страна на ''Ислямска държава''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Смятам, че това не е единствената подготвена операция на групировката ИД. Определено не смятам, че тези нападения са били изолиран инцидент", каза шефът на ЦРУ Джон Бренън, цитиран от ''Франс прес'' и БТА.

Той направи изявлението си във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

"ИД е създала програма за външни операции, която сега прилага със смъртоносни резултати", заяви той.

''САЩ не са подценили заплахата от ИД,'' заяви Бренън, цитиран от Асошиейтед прес. ''Неизбежно е ИД да се опита да извърши още такива нападения, но за мен не е неизбежно те да постигнат успех.''

''Специалните служби са имали "стратегическо предупреждение" за терористичните прояви в Париж,'' заяви Бренън, цитиран от ТАСС. ''В този смисъл атентатите "не бяха изненада" по отношение на преките и несъмнени заплахи за Европа.''

''Европейските служби са претоварени, защото в Европа "има изключително много хора, отишли в Сирия и Ирак и завърнали се оттам", отбеляза той.

Все още няма окончателни изводи за извършителите на атентатите в Париж и свалянето на руския пътнически самолет Еърбъс А321 над Синайския полуостров, ''но те носят признаци, че са дело на "Ислямска държава", каза Бренън, който изрази съболезнованията си на Русия и Франция за преживените трагедии.

''Сега е необходимо "безпрецедентно сътрудничество" между специалните служби и силовите структури на различни страни по света заради заплахата от ИД,'' заяви шефът на ЦРУ. 

Бренън отбеляза, че вече има сътрудничество с Русия, включително за обмен на информация. Той добави, че през последната година е контактувал няколко пъти с руските си колеги, включително и след началото на военната операция на Русия в Сирия.

#САЩ #Русия #Европа #Париж #атентат #''Ислямска държава'' #служби за сигурност #Джон Бренън #ЦРУ #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници