115 000 от силите за сигурност на бойна нога във Франция

115 000 от силите за сигурност на бойна нога във Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция е мобилизирала 115 000 души от силите за сигурност след атаките на ислямските терористи в Париж, извършени в петък, 13 ноември, заяви вътрешният министър Бернар Казньов.

Той допълни, че са извършени още 128 операции срещу потенциални участници в координираните терористични нападения, предадe БГНЕС.

„Мобилизирахме 115 000 полицаи, жандармеристи и военни в цялата страна за осигуряване безопасността на населението“, заяви Казньов.

Френски медии съобщиха, че по време на операциите полицията е открила скривалището на атентаторите в парижкото предградие Бобини. Твърди се, че жилището било наето от загиналия при терористичните атаки Брахим, брат на Абдесалам.

От думите на вътрешния министър Мануел Валс пък стана ясно, че френските служби за сигурност разполагат с досиета на 10 500 души, които са се радикализирали в по-голяма или по-малка степен.

В същото време в нощта срещу вторник френски бойни самолети засилиха ударите си срещу обекти на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия.

Терористичната групировка пое отговорността за нападенията срещу барове, ресторанти, концертна зала и в близост до стадион във френската столица. Продължава мащабната операция по издирването на един от окървавилите се джихадисти Салах Абдесалам, който се е измъкнал жив от местопрестъплението. Органите за сигурност са на мнение, че той е напуснал Франция и е в Белгия.

Белгийската полиция е разпространила на много места снимки на издирвания терорист. Информации в медиите допълват, че и друга тайна квартира, използвана от терористи, е била открита в предградието Афорвил.

Междувременно в рамките на международното издирване на съучастници на терористите от Париж в Аахен, близо до белгийската граница, германските власти са арестували трима души.

 

#тероризъм #Франция #Белгия #операция #Атака #ЕС #Мануел Валс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници