Антитерористична операция в Брюксел (обновявана)

Антитерористична операция в Брюксел (обновявана)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Армията и полицията започнаха в неделя вечерта специална операция срещу терористи в центъра на белгийската столица. Според телевизионния канал Ер Те Бе Еф (Radio Télévision Belge de la Communauté Française), цитиран и от ТАСС.

Oчевидци съобщават за значително присъствие в центъра на Брюксел на армия и полиция. Звучат команди от висоговорители да не се гледа през прозорците.

Силите на реда блокират няколко улици в района на „Гран плас” (Grand Place) и „Рю дю Миди” (Rue du Midi). Те са били освободени от хора. Периметърът за сигурност бързо се разширява. Към центъра на града са се насочили много полицейски коли. Чуват се сирени.

Няколко минути преди това Ер Те Ел (RTL) съобщи, че е блокиран хотел „Радисън блу” (Radisson Blu) в Брюксел, който е на 300 метра от площада „Гранд плас”. По негова информация полицията е създала периметър за сигурност около хотела, а в операцията участват специални части, които са блокирали входовете. Според информацията гости и персонал остават вътре в хотела. В лобито се виждат тежковъоръжени военни.

''Аз бях в ресторанта и полицията ни помоли да приключваме с храненето и да се съберем вътре в заведението. Казаха ни да изчакаме сигнал преди да си тръгнем,'' коментира друг жител на града пред RTL.

По информация на белгийската полиция, цитирана от ''Евронюз'', акциите се извършват с цел опазването на живота гражданите. Това заяви именно белгийския премиер Шарл Мишел. 

Той обяви още, че най-високата степен на готовност ще остане в сила и в понеделник, когато метрото ще продължи да бъде затворено.

Местната полиция моли медиите и местни жители да не разкриват точно местонахождението на разположените специални отряди.

''Опасността продължава да бъде, каквато беше и вчера - сериозна и добре подготвена. Продължаваме да фокусираме вниманието си на транспортната система,'' обяви по-рано днес Мишел.

 

#военни #Брюксел #операция #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници