Партиите в НС искат ръст на заплатите на военните с близо 30%

Партиите в НС искат ръст на заплатите на военните с близо 30%

canva

A A+ A++ A

Партиите в НС внасят проект за изменение на Закона на отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите да се изравняват със средната работна заплата за страната. Това заяви Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана.

Това е близо 30% нарастване на възнагражденията на военнослужещите, каза той.

По думите му липсата на адекватни възнаграждения е причината за напускане на въоръжените сили. "Надявам се преди 6 май промените да бъдат приети", каза Гаджев.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че не е допустимо да има вече военни формирования, в които няма нито един офицер. "Има сериозен отлив от офицерската професия. Затова смятам, че в навечерието на 6 май - празника на Българската армия, едно такова решение ще даде мотивация на българската армия, че не е забравена", каза той.

Запрянов уточни, че се намираме в кандидат-курсанската кампания. "Това, което се случи последната година ме тревожи. Тенденцията е негативна", каза служебния министър.

Той коментира и числеността на мобилизационни резерв: "Ние имаме достатъчен ресурс и сега, но поради по това, че през 2007 година прекъснахме наборната служба застарява нашия запас. Мислим за неговото подмладяване. Анализите продължават. До края на юни ще имаме ясното точно какво ще предложим", каза служебният министър.

Запрянов припомни, че тези, които сега завършват веднага влизат в редовната армията. "По този начин се забавя освежаването на мобилизационния резерв. Този процес продължава да се анализираме", уточни той.

Възрастта няма да се вдига - нито за кадрова служба мирно време, нито за временния отчет за нашите граждани, заяви служебният министър.

"По отношение на повиквателните, ние имаме нов началник на нашето окръжие. Една от задачите му е да преминем към използването на съвременни информационни технологии за улесняване и водене на отчет, за да не разкарваме гражданите до военните окръжия", уточни Запрянов.

#военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите