ЕС планира да въведе контрол на гръцката граница

ЕС планира да въведе контрол на гръцката граница
A A+ A++ A

Европа планира да въведе контрол върху гръцките граници, откъдето през 2016 г. се очаква да минат три милиона мигранти, съобщи гръцкият вестник "Прото тема".

Вестникът се позовава на поверителен документ от 10 ноември, посветена на бежанската криза.

„Терористичните нападения в Париж, заплахите от нови атаки в Лондон и Рим, неспособността на гръцките власти да се справят със ситуацията, измамните съобщения на правителството и очакваната хуманитарна "бомба" в Гърция накара европейските партньори да предприемат спешни мерки, посочва "Прото тема ".

Сред мерките на правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас е да се позволи бреговата охрана да бъде засилена с „Фронтекс“, съвместно патрулиране на гръцки и чуждестранни екипажи в Егейско море, както и ангажиране на Европол, който ще отговаря за проверка на заподозрените в тероризъм, а гръцките власти ще могат да арестуват лицата, за които преценят, че са опасни.

„Въпреки информацията, че Гърция и Италия могат да бъдат изключени от Шенгенската зона, Атина е в центъра на опасните преговори за бъдещето свободно движение на гражданите в Европа. Ако ситуацията в Средиземно море се влоши и има нови терористични атаки, Гърция ще се окаже в много трудна ситуация“, посочва още гръцкият вестник.

Европейският съюз обмисля възможността за сътрудничество на Националната разузнавателна служба с европейските служби за обучение на гръцки агенти.

#мигрантска криза #Гърция #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници